150 let od narození Marie Montessori//Novinky z AMI

Rok 2020 je rokem, který oslavuje úžasné poselství Montessori vzdělávání, jakož i její odhodlání obhajovat lidská práva dětí. To pokračuje prostřednictvím práce Vzdělavatelů bez hranic (Educaters Sans Frontières). U příležitosti výročí v roce 2020 se v místě jejího narození v Chiaravalle v Itálii koná 31. srpna 2020 speciální událost a ve dnech 24. a 25. října 2020 se v Římě uskuteční významná mezinárodní konference.

Pěstujte: Tulipán Marie Montessori

V Nizozemsku byl vyšlechtěn zvláštní tulipán na počest Marie Montessori. Tento tulipán bude možné koupit a v rámci celosvětové oslavy Montessori 150 umožní školám a rodinám pěstovat tulipán Marie Montessori. Brzy vám přineseme více informací o tom, jak si tulipán objednat a jak se o něj starat.

Maria Montessori měla hluboké pochopení vzájemného propojení celého života a významu přírody, tím byla její ekologická perspektiva vzdělávání o mnoho desetiletí napřed. V průběhu celého roku vás budeme upozorňovat na odkazy na vzdělávací zdroje, včetně článků o Montessori a přírodě a udržitelnosti, informace a zdroje týkající se přístupu Montessori k botanice a na sady přiřazovacích karet.

Hrajte: 150 pro Montessori

Vyberte peníze pro místní Montessori školu nebo na podporu nějakého projektu Vzdělavatelů bez hranic (Educateurs sans Frontières) tím, že si zahrajete hru.  150 pro Montessori. Vyberte si, čeho chcete udělat 150, a podělte se s námi o své nápady pomocí # Montessori150.

Neexistuje žádné omezení toho, co můžete udělat ….

• Malé děti mohou pro Montessori ujít 150 kroků
  • Dospívající mohou pro Montessori najet za měsíc 150 km na kole
  • Střelit 150 gólů ve fotbale
  • 150krát přeskočit přes švihadlo
  • Běhat, tancovat, chodit 150 minut
  • Přečíst 150 knih
  • Napsat 150 básní
  • Upéct 150 mufinů

Pro více informací o projektech Educateurs sans Frontières, které můžete podpořit, navštivte https://montessori-esf.org

Zpívejte: My Hand in Your Hand

Abychom oslavili to, jak děti dokážou měnit svět, zveme Montessori děti z celého světa k tomu, aby zpívaly, hrály, nahrávaly a sdílely tuto píseň.

Vybrali jsme píseň My Hand in Your Hand z alba Passing Clouds – Mindfulness Songs for Kids (and their Grown-ups) od Kate Oliver.

Kate Oliver je hudebnice, učitelka meditace a vystudovaná herečka.  Je matkou tří dětí – dvou teenagerů a jedno desetiletého dítěte.

Její písně jsou krásně jednoduché a jsou samy o sobě meditacemi, pokrývají témata od myšlenek, dechu a láskyplné laskavosti, až po vděčnost, zastavení a velké chaotické emoce. Zbožňují je děti i dospělí.

Zašlete nám prosím v průběhu roku 2020 videoklipy vašich nahrávek.  Buďte co nejkreativnější s jakýmkoli hlasovým, instrumentálním, tanečním nebo uměleckým vyjádřením písně, které zachycuje vaši fantazii nebo odráží ducha vaší komunity. Těšíme se také na různá zpracování písně v co největším počtu jazyků. Klipy budou zveřejněny na tomto webu, což umožní hlasům Montessori po celém světě, aby se připojily a vytvářely společně krásné harmonie.

Text k písni: My Hand in Your Hand

My hand in your hand
Come stand next to me
My land is your land
It’s plain to see:
We could together all around the world
Join friends forever, every boy every girl
It could be so easy and I don’t understand
Why we don’t just hold onto each other’s hands!
Come on let’s try it – let’s hold onto each other’s hands!

Sdílejte: Montessori příběhy

150 let od narození Marie Montessori je příležitostí oslavit pozitivní dopady Montessori vzdělávání po celém světě.

Moc rádi bychom slyšeli váš příběh – ať už jste Montessori dítě, adolescent, absolvent, učitel, učitel ve výcviku, správce organizace, trenér nebo rodič – a dejte nám vědět, jaký dopad má Montessori na váš život.

Po celý rok vás budeme vyzývat k tomu, abyste přispívali částmi vašeho Montessori příběhu prostřednictvím textu, fotografií nebo videa přes # Montessori150.

Darujte: Šiřte dopad Montessori

Šiřte odkaz Marie Montessori – podpořte práci Vzdělavatelů bez hranic
(Educateurs sans Frontières)

AMI šíří odkaz Marie Montessori prostřednictvím celosvětové informační činnosti své divize Educateurs sans Frontières. Dobrovolníci a odborníci pracují pod záštitou EsF ve všech kontextech světa, aby prosazovali práva dětí bez ohledu na rasu, náboženství, politické nebo sociální přesvědčení. Práci provádějí jednotlivci a organizace se závazkem přinést kvalitní Montessori vzdělávání do těch částí světa, které by k němu dříve neměly přístup.

Koutek naděje je jednou z těchto iniciativ, která přinesla Montessori vzdělání vnitřně vysídleným lidem v Keni. Projekt byl zahájen v roce 2010 a vyústil v prosperující školní a komunitní centrum, více než 75 vyškolených učitelů, druhou školu iniciovanou členy komunity a nyní satelitní školy přinášející Montessori vzdělání do kmene Nomadic Samburu Tribe. Komunita prosperuje a s dalším financováním jsme schopni zřídit více mobilních škol v nomádských komunitách. Pro více informací navštivte webovou stránku Educateurs sans Frontières.

Podpořte dům Marie Montessori

Koutek naděje v Domu Marie Montessori

Bývalá pracovna Marie Montessori je zachována a otevřena pro veřejnost v centrále AMI v nizozemském Amsterdamu. Nemovitost vedle centrály AMI je v současné době renovována tak, aby se stala domem Marie Montessori, včetně výstavního prostoru, výzkumného a archivního centra publikovaných děl a nepublikovaných materiálů Marie Montessori a prostoru pro setkání pro diskusi a sdílení znalostí.

Velkorysá podpora hlavních mecenášů, Orcillie a Nickyho Oppenheimera, umožnila AMI tuto nemovitost zakoupit.

Cílem AMI je získat alespoň 1,5 milionu EUR na vybudování výjimečného výzkumného střediska a muzea, které bude vyžadovat vykopání a rekonfiguraci suterénů. Dárci obdrží „Cihlový certifikát“ a všechna jména dárců budou zaznamenána na plaketu zakládajících členů.